Петък, 22 Ноември 2019г.
Н А Ч А Л О
 English

БСП печели изборите, но едва ли ще управлява
Големите изненади са сравнително ниският, спрямо всички прогнози, резултат на доминираната от социалистите Коалиция за България и влизането в парламента на крайнолявата националистическа формация "Атака"
БСП спечели парламентарните избори, но най-вероятно няма да успее да състави правителство в 40-ото Народно събрание.
Левицата събира под 1/3 от гласовете, което е по-малко в сравнение с резултата от 1994 г., когато на власт дойде Жан Виденов.
Най-вероятно досегашната управляваща коалиция на Симеон Сакскобургготски с Ахмед Доган ще привлече коалициите ОДС и БНС с водещи фигури Надежда Михайлова и Стефан Софиянски и ще се опита да събере мнозинство, което да подкрепи дясноцентристки кабинет.
Към това мнозинство има голяма вероятност да бъде привлечена и партията на Иван Костов "Демократи за силна България".
В първите си изявления лидерите на ДСБ дадоха да се разбере, че при определени условия са склонни на сътрудничество дори с ДПС.
Костов уточни, че коалиране вдясно е възможно, но неговата партия категорично няма да подкрепи за премиер Симеон Сакскобургготски.
Големите изненади са сравнително ниският, спрямо всички прогнози, резултат на доминираната от социалистите Коалиция за България и влизането в парламента на крайнолявата националистическа формация "Атака".
Резултатите на тези две формации всъщност са свързани, защото огромното мнозинство от гласувалите за крайнолeвите националисти са ортодоксални комунисти, които на предишни избори са пускали главно червената бюлетина.
"Атака" се афишира като инициатива на някогашния главен редактор (1990-1991) на в. "Демокрация" Волен Сидеров, който реши да опита дали популярността на политическото му предаване в бургаската кабелна телевизия СКАТ може с агресивни екстремистки националистически послания да спечели симпатизанти.
При него се събраха хора от целия спектър от крайнолявото до крайнодясното: седесарите от 1989 г. Петър Берон, Павел Шопов и Румен Воденичаров, синове и внуци на покойните писатели Николай Хайтов и Радой Ралин, доскорошният депутат от левицата Огнян Сапарев, някогашната секретарка на Людмила Живкова Стела Банкова, която влезе в 39-то Народно събрание като водач на жълта листа и член на ръководството на НДСВ, от което впоследствие се отцепи.
"Атака" привлече с груби хули срещу циганите, евреите, НАТО, САЩ, МВФ, еврочиновниците, абсолютно всички активни български политици от последните 15 години, корупцията...
Първите обяснения на социолози и политолози за шокиращия резултат на "Атака" бяха: "ефект на потиснато национално самочувствие", "епидемия или религия", "социално-икономическа вълна", "отчуждение от властта и желание за нови лица", "функция на разочарованието на избирателите", "вот на отчаяние", "илюзорен поглед към проблемите на обществото".
Политиците в първите си коментари определиха резултата на "Атака" като "унизителна крачка назад в демократичното развитие на България" и "риск за интеграцията ни за ЕС".
Коалицията на Сидеров изпревари дори десните партии и в изборната нощ триумфира като четвъртата политическа сила в бъдещия парламент.

Междинните резултати от преброяването на секционните протоколи (97,51% към 9 ч.) даваха следните резултати за седемте партиите и коалициите, влизащи в 40-ото Народно събрание:

Коалиция за България - 31,17%
НДСВ - 19,91%
ДПС - 12,45%
"Атака" - 8,21%
ОДС - 7,67%
ДСБ - 6,42%
БНС - 5,19%

Извън 40-ото Народно събрание според тези неокончателни данни остават "Новото време", чийто процент на сутринта падна до 2,98 въпреки сравнително доброто им представяне в Ямбол например, където събират над 5%.

"Коалиция на розата" (1,29%) и "Евророма" (1,26%) също не преминават 4-процентната бариера за влизане в парламента, но надхвърлянето на 1% им гарантира поне връщане на големия паричен депозит, внесен за регистрацията в ЦИК.

Останалите 12 от общо 22-те партии и коалиции в интегралната бюлетина имат пренебрежимо малък резултат, под 1%.


Календар
« Nov 2019 »
m t w t f s s
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8

© 2010 Хебър - Асоциация на общини от южен централен район