Вторник, 10 Декември 2019г.
Н А Ч А Л О
 English

Публичен фонд ще събира пари за рекламата на България
Под формата на публично-частното партньорство ще бъде създаден фонд, в който ще се събират средства за рекламата и промоцията на българския туризъм. По този начин и бизнесът ще може да инвестира за популяризирането на страната. Това предложение е записано в стратегията за развитие на туризма в България, която разработва Държавната агенция по туризъм заедно с гръцката консултантска компания "Планет". Изготвянето на стратегията се финансира по проект на ФАР.

Основните цели на стратегията бяха представени на заключителната информационна среща в сряда. На събитието обаче отсъстваха представителите на основните туристически сдружения, като туристическия борд и туристическия съюз, асоциациите на хотелиерите и на туристическите агенции и др.

Време е частният сектор да се включи в рекламата на България, каза в сряда при представянето на стратегията председателят на агенцията по туризъм Марио ал-Джибури. По думите му парите от публичния фонд ще се контролират от борд на директорите, в който да влизат и представители на туристическия сектор.

Тенденцията в международния туризъм е да се предлагат разнообразни продукти, посочи председателят на агенцията. От заложените в стратегията цели българският туризъм трябва да избяга от формата на традиционния туризъм - зимен и летен, и да предлага различни форми на културен, приключенски, селски и т.н. Все повече чужди туристи искат да научават за бита и културата на мястото, което посещават, посочиха още от агенцията.

През следващите три години ще бъдат разработени стратегии за специфичните форми на туризъм, стана ясно още в сряда. През 2007 г. ще се работи върху спа и културния туризъм; през 2008 г. - за зимния и ловния; през 2009 г. - селския, еко и голф туризма. В същото време Джибури призна, че през последните години непрекъснато се изработват стратегии, които след това остават нереализирани.

Под формата на публично-частното партньорство агенцията предвижда да създаде международни представителства на българския туризъм в чужбина. Такова вече има в Германия. Друг проект е създаването на информационни центрове в страната. Скоро в Банско ще има инфо център, който е по инициатива на държавата, общината и местното хотелиерско сдружение.

Цели на стратегията

- качество

- диверсификация на продукта

- публично-частно партньорство

- промоция и реклама на дестинацията

- инфраструктура

- Европейски съюз

- информационна система

- законодателна уредба

- регионално развитие

- инвестиции


Календар
« Dec 2019 »
m t w t f s s
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

© 2010 Хебър - Асоциация на общини от южен централен район