Неделя, 17 Ноември 2019г.
Н А Ч А Л О
 English

Официалната българска делегация, огранизирана от АОЮЦР "Хебър" се завърна от четиридневно посещение в гр.Трикала, Гърция
ТРИКАЛА, ГЪРЦИЯ - БЪЛГАРИЯ – От гръцкия град Трикала се завърна официална българска делегация, организирана от Асоциация на общини от Южен централен район „Хебър”.Тя бе на четиридневно посещение в община Трикала по покана на кмета на гръцкия град г-н Михаил Тамилис и включваше кметове и представители на общинските съвети и общинските администрации на общините членове на АОЮЦР „Хебър”. В състава на делегацията бяха проф. Атанас Тасев – председател на ITS – България, кметовете на Велинград – г-н Иван Лебанов и на Панагюрище – г-н Георги Гергинеков, г-н Пламен Петков – председател на Общински съвет на община „Марица”, г-н Георги Титюков – зам. кмет на община Пловдив, г-н Васил Кадийски – зам. кмет на община Септември, арх. Атанас Недевски – гл. архитект на община „Родопи”, г-н Гочо Гочев – директор дирекция „Евроинтеграция” на община Пловдив.
Представителите на делегацията бяха официални гости на мероприятията, свързани с националния празник на Гърция – 28. 10. 2009г. Изпълнителният директор на АОЮЦР „Хебър” – г-н Константин Георгиев изнесе приветствено слово пред Общинския съвет на Трикала.
В резултат на срещата бе подписан международен Меморандум за сътрудничество между Централна Асоциация на Общините и Селищата в Гърция и Асоциация на общини от Южен централен район „Хебър”. От страна на АОЮЦР „Хебър” меморандума подписаха изпълнителният директор – г-н Константин Георгиев и г-н Иван Лебанов – кмет на община Велинград и член на УС на АОЮЦР „Хебър” , а от гръцка страна – г-н Димитрис Циантис – кмет на Пластира и представител и член на УС на АОСГ и г-н Михаил Тамилис – кмет на Трикала и член на УС на АОСГ. Меморандумът е за осъществяване на сътрудничество за въвеждането в общините членове на АОЮЦР Хебър на:
1. Електронна община;
2. Управление на медицински и транспортни услуги;
3. Подбор и обучение на служители в областта на новите технологии.
Целта на Меморандума е да се използва гръцкия опит при въвеждането на високите технологии в обществената сфера за осигуряване на удобство на гражданите при ползване на услуги от общините.
Община Трикала първа в Гърция е въвела Електронната община в административното обслужване и интелигентните транспортни системи за обслужване на трафика чрез общинска фирма, създадена по проекта e-Trikala. В присъствието на изпълнителния директор на e-Trikala – г-н Одисеас Раптис, в реално време нагледно бе представена ползата от дигиталните технологии при прякото обслужване на гражданите.
Общинското дружество e-Trikala предоставя безплатен безжичен достъп до интернет на своите граждани, като по този начин се осъществяват следните програми, обслужващи местното население и гостите на града:
1) Електронна Община – електронен портал, чрез който гражданинът може да получи пълна информация за общината, да бъде обслужен по електронен път и да вземе участие в осъществяване на местната власт. Заседанията на Общинския съвет могат да бъдат проследявани от всеки гражданин, публикуват се всички документи, решения и протоколи от заседанията.
2) Програма Е-Диалог - авангарден инструмент на електронната демокрация, който има за цел да даде възможност на гражданите и на службите на общината да участват заедно в планирането, взимането на решения и реализацията на политиката на общината. Чрез Е-Диалог се осъществява допитване до гражданското мнение, е-подпис и електронно управление
3) Програма Димостенис – чрез безплатен телефон гражданинът може да внесе своя молба и съответната общинска служба да я проследи и да информира за резултата гражданина.
4) Теле-грижа - медицинска грижа за сърдечно болните жители. За пръв път се осъществява „теле-медицина” със съдействието на Областната болница. Чрез специализирани апарати, предоставени от общината, болният от дома си може да направи кардиограма и по електронен път служителите на e-Trikala я изпраща на личния лекар. Това беше нагледно демонстрирано пред нас.
5) Мобипарк - Друга услуга за гражданите – паркиране чрез електронна карта или чрез смс.
6) Интелигентни системи за управление на трафика - за пръв път в Гърция функционира интегрирана система за интелигентен трафик, обхващаща информацията от спирките на средствата за масов транспорт, информацията за паркиране, проследяване на транспортните средства от градския и междуградския транспорт,
7) Контролен център – оборудван с високо технологична апаратура за контрол на цялата инфраструктура на всички цифрови приложения.
Делегацията посети и град Лариса, където е реализирано ИТС обслужване в автобусните паркове. Проведоха се срещи с проф. Василис Мизарас – президент на ITS – Гърция, г-н Анастасиос Врахинопулос – управител на Info Trip – фирмата разработила и въвела ИТС в Трикала и Лариса.


Календар
« Nov 2019 »
m t w t f s s
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8

© 2010 Хебър - Асоциация на общини от южен централен район